Vega sushi met kimchi en koriander

Het valt mij op dat vegetarisch eten nog steeds een wat suffig imago heeft. “Het heeft geen smaak en het vult niet”. Nou dames, ik zou graag het tegendeel bewijzen. Ik dook de keuken in voor een experiment met vegetarische sushi. Β En het was een topper!

Kimchi is een bijgerecht uit de Koreaanse keuken. Ik koos voor de kant-en-klare gefermenteerde variant met witte kool en pikante saus.

Een aantal jaren geleden bracht ik een zomer door in Seoul en at ik verse kimchi bij bijna elke maaltijd. Nog altijd heb ik heimwee naar Zuid-Korea. Echt een fantastisch land met een heel bijzondere keuken. Een land om eens te bezoeken als je de kans krijgt!

Ik dwaal af, sushi dus. Jawel, ik combineerde de Japanse sushi met Koreaanse kimchi. En maakte het af met verse koriander, een kruid dat veel gebruikt wordt in de Aziatische Γ©n Noord-Afrikaase keuken. Hoe werelds wil je het hebben?

Het zure en pittige van de kimchi combineert goed met het frisse van koriander en de unieke smaak van zeewier, wasabi en sojasaus. Nu ik dit schrijf loopt het water me alweer in de mond. Van sushi krijg ik echt nooit genoeg, maar dan wel de vegetarische variant. Lekker voor je lijf en het milieu. En de visjes zelf uiteraard.

IngrediΓ«nten

80 gram sushirijst
1 zeewierblad
1 blikje kimchi
koriander
sojasaus
wasabi

Voor de sushi azijn (voor 1 rol):
3 eetlepels rijstazijn
1 theelepel suiker
1 theelepel zout

Bereiden

  • Kook de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking in een pan met dikke bodem. Zorg ervoor dat je de rijst goed wast.
  • Maak ondertussen de sushi azijn: verwarm de rijstazijn met de suiker en het zout in een pannetje totdat deze zijn opgelost. Laat vervolgens afkoelen naar kamertemperatuur.
  • Zodra de rijst voldoende heeft gekookt kun je deze nog een tijdje laten staan met een theedoek over de pan om de druppels stoom op te vangen. Daarna laten afkoelen in een grote (houten) schaal.
  • Wanneer de rijst is afgekoeld kun je deze gebruiken voor het rollen van de sushirol. Gebruik hiervoor een speciaal matje (te koop bij de toko) bedekt met vershoudfolie.
  • Gebruik per rol ongeveer 80 gram (ongekookte) rijst. Beleg de rol met kimchi en koriander.
  • Pak voor het snijden van de sushirol een scherp mes en maak deze een beetje nat. Dat snijd makkelijker.
  • Als laatste doe je de sojasaus in een bakje en een beetje wasabi op je bord. En sprenkel je nog wat extra koriander over de sushi.

Eet smakelijk!

Tip

  • Je kunt gekookte sushirijst een dag in de koelkast bewaren. Maak alvast twee porties en je geniet de volgende dag ook nog lekker mee. Plus een dikke duim voor tijdsbesparing!

Voedingswaarden per rol

Energie: 393 kcal Koolhydraten: 76 g Vetten: 1 g Eiwitten: 14 g

Ga jij deze vegetarische sushi maken? Ik ben erg benieuwd wat je van het recept vindt! Maak een mooie foto van je gerecht en tag me op Facebook ofΒ Instagram (@janneke_vandijk).

Liefs,

Janneke