Update lifetime goal #77: een jaar alcoholvrij

Ik stelde een lijst op met 100 lifetime goals: een lijst met landen, steden en plaatsen die ik wil bezoeken, avonturen die ik wil beleven en persoonlijke prestaties die ik wil behalen. Vandaag een update over lifetime goal #77: een jaar lang geen alcohol.

Mijn eerste drankje dronk ik toen ik 14 jaar was. Ik stond in de lokale disco en gooide een glas Canei achterover. Lekker vond ik het niet, dus hup doorslikken en richting de dansvloer.

Op diezelfde dansvloer maakte ik kennis met bier. Gadver, ook echt niet te drinken, dus dan ook maar in één keer achterover. ‘s Avonds lag ik te tollen in mijn bed.

In die tijd heb ik heel wat drankjes achterover gegooid, ‘Passie’ met jus d’orange, Lambrusco, wodka en tequila waren toch wel favoriet. Ook dronk ik bier. Heel veel bier.

Als student werkte ik in de horeca en dronk ik vrolijk door. Die ‘stopknop’ wist ik allang niet meer te vinden.

Langzamerhand raakte ik de controle kwijt.

Op mijn 25ste verliet ik de horeca. Het was genoeg geweest. Ik wilde niet meer.

Ik was afgestudeerd en op zoek naar een serieuze baan. Via via liep ik tegen een freelance klus aan en dat was het begin van mijn freelance bestaan.

Ik ging netwerkborrels en businessevents af en jawel opnieuw was daar alcohol. En als ik met vriendinnen afsprak was er altijd wijn.

Er was eigenlijk geen dag dat ik niet dronk.

Horeca of niet, alcohol is overal.

Steeds meer en meer ging ik mij verbazen. Ik leek er niet aan te kunnen ontsnappen. ‘Nee’ zeggen deed ik niet. Eén glaasje drinken ook niet.

Flash forward naar 2014.

Ik was 29 jaar en keek terug op de weg die ik had afgelegd. Ik was afgestudeerd, woonde in de stad van mijn dromen en verdiende mijn brood als freelancer. Ik werkte aan toffe projecten, had veel vrijheid en maakte mooie reizen.

Toch klopte er iets niet.

Ik had een ongezonde lifestyle ontwikkelt. Ik maakte lange dagen, sliep weinig, rookte, at slecht en gebruikte drank en drugs om te kunnen ontspannen. 

Ga ik op deze manier door? Vroeg de twintiger in mij. Of wil je iets anders voor jezelf?

Het antwoord was ja. Ik wil het anders. Ik wil mijn jaren als dertiger anders doorbrengen. Ik wil energiek zijn en nog meer successen boeken. Ik wil meer reizen en een succesvol bedrijf opbouwen.

Ik wist dat dit alleen mogelijk zou zijn als ik mijn lifestyle veranderde.

En daar ging ik.

Ik laste een detox van 20 weken voor mijzelf in: stoppen met roken en drinken, elke dag groenten en fruit, meer water drinken en voldoende slapen. Oh, en één keer per week sporten.

Het was een vakantie voor mijn lijf.

Met deze detox zette ik die toon voor de jaren die voor mij lagen. Voeding en sport werden prioriteit.

Oude gewoonten roesten niet

Na verloop van tijd merkte ik dat ik toch weer terug viel in oude gewoonten. Ik dronk weer af en toe alcohol, misschien een sigaretje erbij, ach.. we slaan de gym wel een keer over.

Mijn alarmbellen gingen af.

“Janneke, dit is niet wat je wilde.”

Ik realiseerde mij dat ik nog steeds dezelfde persoon was. Ik had weliswaar andere prioriteiten, maar tegelijkertijd waren die ‘oude gewoonten’ nog steeds onderdeel van mij. Dat kon ik niet ongedaan maken.

En dus besloot ik het radicaal aan te pakken en bedacht een nieuw persoonlijk experiment.

Ik drink gewoon een heel jaar niet.

En dat was 6 maanden en 12 dagen geleden. En het voelt fantastisch.

Updates over hoe het me afgaat vind je zo nu en dan op Instagram:

Heb jij ook een lijst met lifetime goals? Ik ben erg benieuwd! Het helpt mij erg om focus te houden en te beseffen dat ik niet al mijn dromen vandaag waar moet maken. Laat een reactie achter in de comments met jouw lifetime goals. Vind ik leuk!

Wil je meer weten over mij of mijn lifetime goals of het stoppen met drinken? Stuur me gerust een berichtje op Facebook of Instagram.

Leave a Reply