Een snack attack: wat te doen?

Het overkomt iedereen wel eens: je komt thuis met enorme honger en eet het liefst de hele voorraadkast leeg. Tijd om te koken is er niet. Je moet NU eten. Of je zit ‘s avonds op de bank en je krijgt die reep chocolade maar niet uit je hoofd.

Herkenbaar, toch?

Voordat ik begin over het omgaan met snack attacks is het goed om het eerst te hebben over de aanleiding van je ‘attack’. Die is namelijk simpel: je hebt niet genoeg gegeten. Je lichaam schreeuwt om energie en voedingsstoffen.

Het is heel belangrijk om dit te beseffen.

Een snack attack, of eetbui, voorkomen is altijd beter dan er ‘goed mee omgaan’. Dit doe je door gedurende de dag voldoende en regelmatig te eten én te drinken.

Wat te doen bij een snack attack?

Als het eenmaal zover is zijn er gelukkig nog altijd opties. Die zak chips of reep chocolade kan gewoon blijven liggen waar die ligt. Je lichaam vraagt namelijk niet alleen om energie, maar ook om voedingsstoffen.

En daarvan zitten er nu eenmaal niet zoveel in chips en chocolade. Helaas.

Ik geef je drie opties:

  • Je schraapt al je wilskracht bij elkaar en maakt een super snelle snack met groenten. Zo wokte ik onlangs een 1/2 zak spinazie met een beetje verse gember en sojasaus toen ik vergeten was te lunchen op mijn vrije dag en snel iets wilde eten. Mijn honger verdween vrijwel direct.
  • Je grijpt een stuk fruit (of twee, of drie) uit de fruitmand, ploft neer op de bank en neemt even de tijd om rustig te eten. Je gaat na waar het vandaag mis ging en besluit het morgen anders te doen.
  • Je pakt je emergency kit erbij die je onlangs hebt samengesteld. Je neemt wat je lekker lijkt en zet een kop thee voor jezelf. Attack averted. Phieuw.
Is plannen niet echt jouw ding en lukt het je niet om gezond te eten? Dan kun je mijn begeleiding goed gebruiken. Kijk eens of een persoonlijk voedingsadvies of online coaching iets voor jou is!

Stel een emergency kit samen

Wat als het niet gelukt is om groenten en fruit in huis te hebben? Je hebt een mega drukke week en je hebt nog niet de kans gehad om naar de supermarkt te gaan. Een emergency kit kan dan uitkomst bieden.

Het woord zegt het al, een emergency kit is alleen voor noodgevallen. Niet in één dag leeg eten dus :). 

Een emergency kit is een doos of trommel waarin je gezonde houdbare producten bewaard die je in geval van nood snel kunt pakken.

  • gedroogd fruit (ongezoet, check het label of vraag het in de winkel), zoals dadels, pruimen, abrikozen, maar ook mango, ananas, papaya etc.
  • noten, zoals amandelen, cashewnoten en walnoten
  • fruit- en notenrepen (bijv. die van Nakd of Roobar)

Je kunt zelfs een kleine versie maken en die in je tas stoppen, zodat je altijd een gezonde optie bij de hand hebt.

Tell me, wat ga jij in je emergency kit stoppen?

Liefs,

Janneke

PS Toch een zak chips of reep chocolade verorbert? Ga niet bij de pakken neer zitten, maar leer van de situatie. Bedenk hoe je dit had kunnen voorkomen en doe het voortaan anders.

PPS In plaats van te vertrouwen op je wilskracht kun je ook de verleiding wegnemen. Hoe? Door heel simpel die zak chips of reep chocolade niet in huis te halen. Wilskracht is niet oneindig, dus maak het jezelf niet moeilijker dan nodig is.

Wil je mijn tips en recepten direct in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor mijn e-mail updates.

Mini-podcast

Deze blogpost is ook te beluisteren op Soundcloud in de vorm van een mini-podcast. Ja, echt! Handig als je op de fiets of in de trein zit.