Rode curry met knoflook en tomaat

De knoflook lijkt de laatste weken niet aan te slepen in mijn keuken. Ik eet het rauw – met wat olijfolie en zeezout – op vers brood, door de pasta, bij aardappeltjes uit de oven, door de dressing van salades of zoals vandaag in een rode curry met cherry tomaatjes.

Je lichaam is erg goed in staat signalen te geven voor wat het nodig heeft. Ik geef me dan ook met een gerust hart over aan mijn ‘craving’ naar knoflook. Knoflook smaakt en ruikt niet alleen heerlijk, het is hartstikke gezond.

Knoflook kan helpen bij het voorkomen en behandelen van talloze ziektes en kwalen. Zo ondersteunt het onder andere je immuunsysteem, verlaagd het je chlorestrol, helpt het bij het ontspannen en vergroten van de bloedvaten in het lichaam en verbetert het de bloedcirculatie, wat bloeddrukverlagend werkt. Mooi rijtje, niet?

Knoflook kun je het beste vers en rauw eten. Om ervoor te zorgen dat het stofje allicine – het stofje waar knoflook haar geneeskrachtige werking aan te danken heeft – vrij komt kun je de teentjes persen of fijnhakken.

Goed, tijd om te koken.

Ingrediรซnten
1 eetlepel currypasta* (zelfgemaakt of lekker makkelijk uit een potje. Bij de aziatische supermarkt zijn kant-en-klare currypasta’s te koop zonder rare toevoegingen)
1/2 eetlepel kokosolie
1 pakje kokosmelk
1 doosje cherrytomaatjes
2 teentjes knoflook (of meer)
1 sjalotje
75 – 100 gram rijst p.p.
Extra’s: limoen, koriander en geschaafde amandelen

* Ik gebruik een currypasta gemaakt van gedroogde rode chillipepers, knoflook, citroengras, sjalotjes, laos, limoenblad, korianderzaad en komijn.

  • Zet een pan met water op voor de rijst en warm een koekenpan of wok op.
  • Plet de knoflook en hak de teentjes fijn. Schil de ui en hak ook deze fijn. Fruit de knoflook en de ui in de kokosolie.
  • Bak de currypasta en de cherrytomaatjes een tijdje mee.
  • Voeg een klein beetje water toe.
  • Wanneer je pan met water kookt voeg de rijst toe. Vergeet niet een timer te zetten!
  • Voeg het pakje kokosmelk toe aan de curry en laat het pruttelen op een laag vuurtje.
  • Is je rijst klaar? Giet het water af en laat de rijst even ‘drogen’.
  • Schep de rijst op je bord en schep hierover de rode curry. Garneer met een schijfje limoen, koriander en amandelschaafsel.

Eet smakelijk!

Tip: baal je van je adem na het eten van knoflook? Drink een kop thee met verse munt. Dat klaart de boel weer lekker op. Drink je je munt thee graag met honing? Wacht dan tot de thee enigzins is afgekoeld voordat je de honing toevoegt. Op deze manier blijven de voedingstoffen bewaard.

 

Wil je mijn recepten direct in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor mijn e-mail updates.

Leave a Reply