Een gezonde lifestyle: zo doe je dat (in 9 stappen)

Er komt heel wat kijken bij een gezonde lifestyle. In eerste instantie denk je misschien vooral aan gezond eten en bewegen, maar wat dacht je van voldoende slaap, je tijd goed managen en positief denken?

In deze blogpost leer ik je hoe je in 9 stappen een gezonde lifestyle realiseert.

In willekeurige volgorde behandel ik 9 onderwerpen die je tegen gaat komen in je zoektocht naar een gezonde lifestyle. Een lifestyle die past én werkt voor jou.

Omdat ik graag denk ik actie, heb ik de onderwerpen samengevat in werkwoorden.

Hier komen ze.

1. Gezond eten

Dat gezond eten een belangrijk onderdeel is van een gezonde lifestyle wist jij natuurlijk al lang. Maar wat bedoelen we eigenlijk met gezond eten? Een gezond eetpatroon bevat tenminste voldoende fruit en groente, vezels en een beperkte inname van suiker, verzadigd vet en zout. Vergeet niet voldoende water te drinken.

Tip: op mijn website vind je heerlijke recepten, zoals deze groene salade met avocado en appel. Wil je graag een persoonlijk advies? Kijk dan eens hier.

2. Genieten

Dit is misschien wel mijn favoriete onderdeel van een gezonde lifestyle: genieten zonder schuldgevoel. Wanneer je veel focust op gezond eten, kan het genieten er soms weleens bij inschieten. Hier ben je echt niet de enige in. Ik vind dit niet altijd even makkelijk, maar oefening baart kunst.

En geloof me, wanneer je maaltijden en tussendoortjes over het algemeen gezond zijn dan kun je prima ja zeggen tegen die dikke plak cake bij oma.

3. Managen

Werken aan een gezonde lifestyle betekent keuzes maken. Er zit maar 24 uur in een dag, dus tijdrovende ´slechte´ gewoontes moeten plaats maken voor nieuwe gezonde gewoontes. Het is belangrijk om je tijd goed in te gaten te houden en deze goed te managen.

Een gouden tip: plan op een vaste dag in de week (ik doe dit op zondag) je activiteiten voor de komende week in. Denk aan: sporten, de boodschappen, het huis aan kant maken en afspraken met familie en vrienden.

Loopt je planning alsnog in de soep? Ga niet bij de pakken neerzitten, maar bekijk waar het mis ging (teveel gepland, rustmomenten vergeten, etc.) en pas je planning volgende week een beetje aan.

4. Slapen

Slapen, wie houd er niet van? Ik in ieder geval wel. Op normale dagen heb ik 8 uur slaap nodig. In periodes waarin ik veel sport slaap ik liever nog een uurtje extra. Mijn lichaam heeft dat echt nodig. Ik zorg altijd dat ik aan deze 8 uur slaap kom.

Hoe? Door simpelweg te rekenen. Stel: ik moet om 8 uur opstaan. Dat betekent dat dat ik uiterlijk om 00.00 uur in slaap moet zijn gevallen om aan mijn 8 uur slaap te komen. Niet later dan 23.30 uur naar bed gaan dus.

Deze bedtijd leg ik mijzelf op en hier houd ik rekening mee bij de rest van mijn dagplanning.

Hetzelfde doe ik wanneer ik geen afspraken heb ik in de ochtend. Stel: ik ga om 23.00 uur naar bed. Dan zet ik mijn wekker 8,5 uur later en sta ik om 7.30 uur op. Zo kom ik netjes aan mijn 8 uur slaap en sta ik niet te laat op.

Heb jij voor jezelf al uitgezocht hoeveel slaap je per nacht nodig hebt om uitgerust wakker te worden?

5. Pauzeren

Pauzeren of onthaasten is essentieel voor een gezonde lifestyle. Het liefst in de natuur. Maak eens een mooie wandeltocht in een natuurgebied of spreek af met een vriendin in het park. De buitenlucht zal je goed doen.

6. Positief denken

Gooi negatieve gedachten uit je leven en verwelkom positiviteit. Een oefening die ik leuk vind om te doen en vaak gebruik is deze:

Oefening:
Stel je zelf de vraag: waar ben ik blij mee vandaag? En noem drie dingen op. Zeg die hardop of in gedachten tegen jezelf.

Bijvoorbeeld, vandaag ben ik blij met:

  • de warmte van de zon;
  • mijn relatie;
  • en mijn opgeruimde huis.

De punten opschrijven kan natuurlijk ook.

Deze oefening helpt je te focussen op het positieve aan je dag en maakt je gegarandeerd een stuk vrolijker.

7. Liefhebben

Omring je zelf met dierbaren en mensen die je energie geven. Heb ze lief, geef ze knuffels en breng samen tijd door.

8. Bewegen

Je wist dat deze ging komen, toch? Denk nu niet direct dat je dagelijks moet zweten in de sportschool. Minimaal een half uur flink doorfietsen is ook een optie. Of zet 10.000 stappen per dag. Toch liever sporten? Plan dan 3 of 4 workouts per week in.

Ken je mijn workout challenge al? Ik daag je uit om in één jaar 200 keer te sporten. Hier vind je de Facebook groep van #team200workouts. 

9. Matigen

Ja, je ontkomt er niet aan. Matigen hoort ook bij een gezonde lifestyle. En dan heb ik het in het bijzonder over twee zaken: cafeïne en alcohol.

Hiervoor zijn de richtlijnen als volgt:

  • Gezonde volwassenen kunnen dagelijks 400 milligram cafeïne innemen zonder dat er negatieve effecten te verwachten zijn. Dit komt neer op ongeveer vier koppen koffie per dag.
  • Het algemeen geldende advies wat betreft alcohol is voor mannen en vrouwen gelijk: drink geen alcohol of niet meer dan één glas per dag.

Hoe scoor jij?

Wanneer je naar de 9 stappen naar een gezonde lifestyle kijkt zul je zien dat je op sommige punten beter scoort dan op andere. Heel normaal. Wees je bewust van je valkuilen en werk er stap voor stap aan.

En de punten waar je al goed op scoort? Versterk ze. Dingen doen waar je goed in bent geeft enorm veel energie.

Nog één laatste tip: ga niet met alle stappen tegelijkertijd aan de slag, maar doe het stap voor stap. 

Ik zou hier erg leuk vinden als je in de comments onderaan laat weten met welke stap ga jij de komende tijd aan de slag gaat zodat we elkaar kunnen motiveren.

Liefs,

Janneke

Op 17 december verschijnt mijn eBook Busy Being Healthy. In dit eBook ga ik uitgebreider in op de 9 stappen naar een gezonde lifestyle. Zet de datum alvast in je agenda.

Meer tips ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn e-mail updates.

Related Posts

Dus daarom val je niet af (en zo wel!) 11 oktober 2017
Kun je leven zonder plan? 29 juli 2017

Leave a Reply