Dus daarom val je niet af (en zo wel!)

Onlangs kwamen mijn ouders vakantie houden in Lissabon. Mijn moeder had een stapel tijdschriften meegenomen, waaronder een oude Margriet. Op de cover pronkte bovenstaande titel. Ik hield mijn hart vast.

Van veel artikelen die ik lees in meiden- en vrouwenbladen gaan mijn wenkbrauwen permanent omhoog staan. Soms kan ik echt niet geloven wat ik lees.

Vaak worden resultaten van een onderzoek compleet uit zijn verband gerukt om er een catchy artikel van te maken. Lezers zijn er totaal niet bij geholpen en raken in de war.

Of zie jij door de bomen het bos nog wel?

Toen ik met mijn gezonde lifestyle begon had ik zelf geen idee meer wie ik nu wel en wie niet moest geloven. Ik was er ‘zo klaar mee’ dat ik me na het volgen van een voedingsseminar volledig op de informatie stortte die me daar werd vertelt.

Niet terecht, bleek achteraf, toen ik mijn eigen research ging doen en de opleiding Voedingsdeskundige volgde. Hier heb ik geleerd wat de essentie van een gezond dieet + voeding inhoudt.

Maar, uitgeleerd ben je nooit, dus ik was erg nieuwsgierig wat Margriet te melden had.

Hogere afvalkunde

Terug naar de Margriet dus. Wat een heerlijke naam voor een vrouwenblad trouwens. Het vrouwenblad schakelde drie deskundigen in voor haar artikel: Jutka Halberstadt (psycholoog), Joanne Ujcic-Voortman (onderzoeker) en Claudia Vesters (ervaringsdeskundige).

“Dieethypes en ‘killerbody’-trainings-programma’s werken niet, zeggen onderzoekers. Maar wat dan wel? Tijd voor een rondje weegschaal en wetenschap.”

Wel of niet waar?

Graag haal ik wat statements uit het artikel aan die de strekking van het artikel goed weergeven.

  • Hype diëten zijn een simplificering van de complexe werkelijkheid. Het overgrote deel vrouwen zal hier geen resultaat mee behalen.
  • Om overgewicht aan te pakken is het nodig om een andere leefstijl te ontwikkelen die je lang vol kunt houden: matig en gevarieerd eten, voldoende bewegen en gezonde keuzes maken. Hoe je dat aanpakt moet passen bij wie je bent en de omstandigheden waarin je verkeert.
  • Een gedragsdoel stellen werkt beter (bijv. 2 keer wandelen per week) dan het stellen van een gewichtsdoel (bijv. 20 kg afvallen).
  • Op overgewicht zit in een stigma: omdat je het ‘zo ver hebt laten komen’ zul je wel lui zijn en geen zelfbeheersing hebben. We moeten stoppen met zo kort door de bocht te denken.

Of ik het eens ben met deze statements? Ja, ja, ja en ja!

Claudia laat je zien hoe het ook kan

Het verhaal van ervaringsdeskundige Claudia (47) is bovendien erg inspirerend. Ze viel maar liefst 39 kilo af. Hoe ze dat deed? Door haar caloriebehoefte te berekenen, goed te kijken hoeveel calorieën producten bevatten en op basis daarvan haar maaltijden in te plannen. In het begin rekende ze alles uit, nu doet ze het op gevoel.

Dit klinkt mijn coachingsklanten vast erg bekend in de oren, of niet dames? 

Ik ben erg onder de indruk van dit artikel, Margriet.

Niet alleen bevat het rake statements en een inspirerend verhaal, maar daarnaast ook informatie over (de stigmatisering van) obesitas en de noodzaak voor een collectieve aanpak voor dit groeiende probleem.

Bedankt!

Betrouwbare bronnen

Wil je meer weten over dieet en voeding? Hieronder vind je een lijst met betrouwbare bronnen die je kunt raadplegen:

  • een diëtist, gewichtsconsulent of voedingsdeskundige
  • je huisarts
  • de website van het Voedingscentrum

Voor gevorderden:

In het artikel van Margriet worden de volgende leessuggesties gegeven. Ik heb deze boeken (nog) niet gelezen. Jij wel? Laat me weten wat je er van vindt!

Oh ja, de Margriet in kwestie is #18-2017.

Veel leesplezier!

Liefs,

 

Janneke

Wil je mijn tips en recepten direct in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor mijn e-mail updates.

 

Leave a Reply