Stressupdate #3: dieetkriebels + resultaat (-5 kg)

Krijg jij ook zo de kriebels bij het woord dieet? Ik wel. Het roept beelden van afslankrepen, oersaaie salades en ‘nee zeggen tegen taart’ bij me op. Het heeft me best wat moeite gekost om het woord dieet te accepteren voor wat het is. Best fijn wanneer je zelf ‘op dieet bent’.

Van Dale vertelt mij dat het woord dieet ‘leefregel wat eten en drinken betreft’ betekent. Een hele mooie betekenis eigenlijk. Een dieet volgen is essentie dan ook niet veel meer dan het volgen van gezonde leefregels.  

Mijn gezonde leefregels hebben gelukkig niks te maken met afslankrepen, saaie salades en ‘nee zeggen tegen taart’. 

Ik ben meer het ‘eet zo veel mogelijk gezond en vergeet niet te genieten’ type. Mijn belangrijkste regels zijn:

 • altijd ontbijten (anders functioneer ik niet)
 • vegetarisch eten (en waar mogelijk veganistisch)
 • focus op genoeg fruit (min. 200 gram) en groenten (min. 250 gram per dag)

En daar was ik dan ook veel mee bezig de afgelopen tijd.

Op dieet gaan is iets heel moois. Je besluit een paar weken of maanden te focussen op gezondheid + gezond en lekker eten. 

Ik ben anders gaan kijken naar het woord ‘dieet’. En dat helpt. Het woord bezorgt me nog steeds kriebels, maar dan op de positieve manier.  Het hebben van leefregels wat eten en drinken betreft vindt ik namelijk heel moedig. Het maakt me ook nieuwsgierig, welke leefregels volg je? Waarom juist deze en met welk doel?

Sterker nog, vanaf vandaag noem ik mijzelf een dieetcoach. Zo. Ik maak het mijn persoonlijk missie om diëten een positief imago te geven. Niks om je voor te schamen, maar iets om trots te zijn. Dus ben jij op dieet? High five!

Graag wil ik je uitnodigen om te praten over jouw dieet/leefregels. Deel ze hier onder in de comments, stuur een e-mail naar contact@janneke-vandijk.com of voeg me toe op Skype. Dan chatten/bellen we daar verder.

De weegschaal

Goed, ook nog even terug naar mijn eigen verhaal. Op 1 juni startte ik met een strijdplan om 6 kilo, die ik door stress was aangekomen, af te vallen. Ik nam er 12 weken de tijd voor. Het doel was een gewichtsverlies van 0.5 kilo per week.

De maand juni ging voorbij (geen weegschaal, wel vooruitgang in de spiegel, yeah), de maand juli (- 3 kg) en de maand augustus (- 5kg). In totaal verloor ik dus 5 van de gewenste 6 kg. Super blij met dit resultaat, want zoals je hebt kunnen lezen hier en hier verliep mijn dieet niet vlekkeloos en gooide stress en eetbuien roet in het eten.

Hoe heb ik dan toch gewicht kunnen verliezen? Ik heb mijn actieve lifestyle stap voor stap weer opgepakt, mijn eetbuien zijn minder geworden en minder frequent EN ik ben weer verliefd geworden op gezond eten. Ik heb er weer zin in.

Ik kijk uit naar geroosterde paprika’s, wraps met bonen en kleurrijke salades. Een gezonde eetlust kun je triggeren, heb ik geleerdGewoon eten, ook al heb je er geen zin in. Na een tijdje gaat het op de automatische piloot, wordt je creatiever en krijg je er echt lol in.

Echt waar.

Liefs,

Janneke

P.s. Ook lol krijgen in gezond eten? Ik kan je helpen! Start met een persoonlijk voedingsadvies of ga ‘all the way’ met online coaching.

2 Comments

 • Mariola
  3 oktober 2017 at 22:10 — Reply

  Hoppa! Goed bezig!

  • Janneke van Dijk (Author)
   4 oktober 2017 at 15:03 — Reply

   Thanks girl! Heerlijk om goed bezig te zijn.

Leave a Reply